You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

mjtalmadge

Starting Member

1

Sunday, September 11th 2011, 2:30pm

Rainbird ESP message No Mod 1 and zones have stopped operating

this is my first post. New member. I own a Rainbird ESP controller with 7 zones installed. 1-4 are operating fine. 5,6,7 are installed, but not operating now, and the controller is now displaying "no mod 1" when dial is in set in positions 5,6,7. I have double-checked that the module hs the lever in the "locked" position. What is the next logical trouble-shooting step to getting zones 5,6,7 operating again? MT

Wet_Boots

Supreme Member

Posts: 4,349

Location: Metro NYC

2

Sunday, September 11th 2011, 3:27pm

try a reboot

CRI IRR

New Member

Posts: 5

Location: Atlanta, GA

3

Tuesday, September 13th 2011, 6:31am

Unplug controller. Unlock and remove all modules. Wait a minute or so. Re-install modules and lock into place. Plug in controller. If you still have same problem, then you need to replace just the MOD 1.
Russell Hulsey, CIC

Just2Reply

Unregistered

4

Friday, June 27th 2014, 1:34pm

Rainbird zones 5,6,7

I just wanted to reply to this posting to add that I also have the same Rainbird controller and have seemed to run across this issue. The strange thing is I have 9 zones and yet the exact same zones have came up as No MOD 1. There must be some kind of defect where only zones 5,6, and 7 are affected and go out.

If the original poster happens to come back to read this, please list what you have done to correct the issue so myself, and others can go about doing the same being that it seems it may be an issue others may/will experience.

Thanks for the posting this.

Jlinfield

Unregistered

5

Friday, July 4th 2014, 11:42am

Mod1

I rebooted and it fixed the Mod 1 and Mod 2 problem. Took less than two minutes.

Steve Z

Unregistered

6

Sunday, April 12th 2015, 7:10pm

RE: Mod1

I rebooted and it fixed the Mod 1 and Mod 2 problem. Took less than two minutes. Perfect Solution for me as well. Thank you for taking the time to post this.

Unregistered

Unregistered

7

Sunday, July 12th 2015, 1:58pm

Reboot???

When you say "reboot" do you mean disconnecting the ribbon cable from the controlled and the reattaching?

Wet_Boots

Supreme Member

Posts: 4,349

Location: Metro NYC

8

Sunday, July 12th 2015, 2:10pm

You don't reboot a desktop computer by yanking out cables. For this job you read and follow the instruction manual. (google it, if you don't have a physical copy)

Unregistered

Unregistered

9

Tuesday, July 14th 2015, 2:48pm

User Manual Instructions

I have a copy of the Manual but it doesn't describe how to "Reboot". It has a section titled "Reset Controller" as follows:


The reset function can be used to "unlock" the controller's microprocessor in case of a blank/scrambled display or
abnormal conditions. Resetting will not erase time, date or program information. 1. Open the cabinet door.
2. Open the front panel by grasping the crescent-shaped finger hold on the top right side of the cabinet. Swing the
front panel to the left. 3. Locate the RESET button on the back of the front panel. Using the tip of a pencil or other pointed object, press and hold the RESET button. While the button is pressed, the display will be blank. 4. Close the front panel by swinging it back to the right. Turn the dial to AUTO.


Is this what you mean by Reboot?

Wet_Boots

Supreme Member

Posts: 4,349

Location: Metro NYC

10

Tuesday, July 14th 2015, 5:23pm

That's the idea. :thumbup:

Rate this thread