You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Guptaboy

New Member

1

Thursday, June 14th 2018, 3:51pm

Multiple zones getting activated when running 1 zone

Hi



I
have 5 zones in my sprinkler system. I am able to run all the zones
perfectly by turning the valves manually. The issue happens only when I
operate the zones using controller (I tried the controllers Irritol
(old) and Rachio (brand new but same problem). Zone 1 and zone 2 work
good with the controllers too. For zones 3, 4,5 whenever I turn on one
of these zones, the sprinklers from the other two zones also get
activated and hence the sprinkler heads for zones 3,4,5 are not able to
pop-up properly and the water leaks from the sprinklers of all 3 zones.



To diagnose the issue, I did the following:





1.
If I disconnect the wiring (at valve solenoid) of two zones, out of
three problematic ones, then each of the 3 zones works independently.
But if even two zones are wired, the 3rd does not work.



2. I used the voltmeter to check the voltage on the controller for each
zone. If I turn on zone 3, all the problematic zones i,e. zones 3,4,5
show a voltage of 24. I saw the same results when i tested the voltage
by starting zone 4 & 5 using controller one by one.



It is very important to note that I have no issue in any zone when I
turn them on using valves. The issue happens only when I use the
controller.





Any clue what might be causing the issue? Is some kind of short circuit?

Thank you

mrfixit

Moderator

Posts: 2,296

Location: USA

2

Thursday, June 14th 2018, 9:00pm

The wires are touching somewhere. Do any digging lately? Or pound stakes in the ground?
Look where the wires exit the building or anyplace the wires are exposed.

Guptaboy

New Member

3

Friday, June 15th 2018, 10:47pm

Yes, last year we had some backyard work done to replace the natural grass with the artificial grass. I think the issue started around same time.

1. Can I do any test with ohmmeter to confirm if the wires are touching each other?
2. I think it will be difficult to find where the wires are touching each other. Will the solution be to replace all the wires?

mrfixit

Moderator

Posts: 2,296

Location: USA

4

Friday, June 15th 2018, 11:08pm

Disconnect all but one of the suspected wires from the controller. Turn the station on. See if the voltage goes down the wire and back up one of the disconnected wires. I'm assuming it does.

Yep, sounds like they pounded a stake through the wires. They have wire tracers that can find nicks in the wiring but you'll need a pro for that.

If it's not too difficult, maybe run a new bundle of wires.

Rate this thread