You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

1

Tuesday, July 10th 2007, 4:56am

water oozes in valve after sprinkler is off

I have a Hardie 311A-75 valve. I tried to turn on the valve manually, however, instead of turning the top part of the valve that say's "on/off", I accidentally turned the "top" part of the valve - the part that has wiring connection (see picture link below). By doing so, I had loosen the top part of the valve that is connected to the ON/OFF valve.

I was able to stop the water manually by re-tightening the "top" part of the valve (which has wiring connected to it), however, water oozes inside the sprinkler valve. Also, if I set a timer to turn on the sprinkler system in that zone, once it starts, it does not stop until I further tighten the valve. No matter how much I tighten the valve, water sound oozes inside.

Picture can be seen here:
http://www.putfile.com/pic.php?img=5944653

Is there an easy way to fix this problem with a replacement of an O-ring or something?

Thanks a lot.

mrfixit

Moderator

Posts: 1,460

Location: USA

2

Tuesday, July 10th 2007, 8:31am

Hi, the "top" part of the valve with the wires coming out of it is the solenoid. I notice the on/off thing is turned as far as it can go. It may need to be tightened a tad farther. So, you need to take the solenoid off. It might be easier for you if you shut the water off first. Take the solenoid off. Take that on/off lever off. Then re-position it so you can tighten it more. Put it all back together and see if that helps. If that doesn't work then there's a problem with the valve. Good luck!
If I can't fix it, it's broken!

3

Tuesday, July 10th 2007, 8:40am

Thanks a lot for your help! I will try to do that tonight.


Admin

Administrator

Posts: 29

Location: USA

4

Saturday, September 29th 2007, 9:32am

Sounds like you have a bad valve Solenoid or Diaphragm.

Here is what I suggest you do if you have a bad solenoid or Diaphragm.

Replace the Solenoid and Diaphragm at the same time
I recommend replacing the entire valve top and internals instead of just the solenoid. If the solenoid is bad the diaphragm is more than likely not going to last to much longer and you will find yourself digging the valve up again in the near future. Besides, a complete new valve is almost the same price as a new solenoid and you can use the new valve to get all your new parts very easily.

How to do it
The best way I have found to remove the mud and dirt is to dig up the valve box and use a hand trowel or your hands to dig the mud and dirt from around the valve(s). This will also give you a lot of room to work on the valve.

Use plenty of paper towels to wipe the dirt away from the valve top and side to allow you to replace the valve top and internals by unscrewing the screws or unscrew the valve screw on top if it has a screw top. You would need to replace the valve top and internals with the exact same model of the older valve you are replacing. Otherwise you would need to cut out the valve and replace it with any brand and any model valve as long as it fits on the same pipe size.

You just unscrew the top of the valve off the new valve and use it (which has a new solenoid on it) and the diaphragm and spring inside the new valve to replace the old parts on the old valve. Once you open a new valve and see how simple it is inside, you should feel comfortable doing this. It is soooooo easy!!!!!


I hope this helps.
SprinklerTalk.com

Rate this thread