You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.


Starting Member


Wednesday, September 5th 2007, 1:20pm

KwikDial Valve solenoid

My controller box says "fuse" on station 4. I think it may be the valve solenoid. This is my first time with sprinkler systems. How do you change the valve solenoid and where do you buy them? Any advise would be helpful.

Bill Painter

Advanced Member

Posts: 59

Location: Phoenix Az USA


Friday, September 21st 2007, 9:32pm

Depending on the manufacturer of the valves being used in the system, most solenoids are available and replacable. First thing to do is disconnect the lead wire from #4 from the clock and fire that station. If the "fuse" function doesn't go on alert, reconnect the wire, locate #4 valve in the field and do the same thing there. If the fuse function works again, you pretty much know the solenoid is at fault. If the solenoid is disconnected and the fuse alert STILL comes on, there's a short in the field wiring... Hope there's another free wire in the harness coming to the valve manifold.
The Irrigation Specialist Mfg' Az.
Please check my website and you'll find what I do and the unique tools I make and market.
Real timesavers, especially the Suck-Tube and Krik-It.

Rate this thread