You are not logged in.

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

nils1950

Starting Member

Posts: 1

Location: USA

1

Sunday, March 13th 2005, 2:20pm

Low pressure on one zone

We recently bought a home that's about 30 years old. There are only 5 zones with a maximum of 3 sprinkler heads on each zone. Zones 1-4 work OK (plenty of pressure) and good rise and coverage from the popups. However zone 5 is driving me nuts. The pressure at the sprinkler heads is so low, that they just bubble. The valve seems to be working OK and turns on and off like it should. When I remove one or more of the sprinkler heads the water simply bubbles out of the tee. I use a 26VAC sprinkler controller transformer at the valve so I can test the zone without having to run back and forth to the controller.

The valves are Richdel 240 (did they get bought out by Irretrol?). I replaced the solenoids on all valves when I started refurbishing the system. All zones work OK but zone 5 had no pressure before or after the new solenoid. I have dismanteled zone 5 valve and checked the diaphram, spring, etc. All looks OK. I have started to dig up the pipe to see if there is a leak or broken pipe somewhere. Whoever originally installed the system used schedule 40 (white) PVC underground - not sure if this is a problem. I have dug up over half the zone down to the pipe and still have no visual indication of leak or broken pipe. Is it likely that a leak is the problem in this case? Could there be a blockage in the pipe before it gets to the tee that connects to the zone 5 grid? I will continue digging but getting a little discouraged and frustrated at not finding anything positive yet that could cause the problem. Is it more likely that a break would be close to one of the heads or at a tee? The pipe is at least 6-8 inches below the surface.

Also, is there a source for parts for the Richdel 240 valves?

Any suggestions, observations, or witchcraft, will be appreciated.
[:)]

Thanks,
Nils
Plano, Texas


Nils

SprinklerGuy

Supreme Member

2

Thursday, March 17th 2005, 9:02am

More than likely a bad diapragm on that zone.

Rebuild the valve, should fix it.
Sprinkler Solutions, Inc.
Arizona and Colorado
www.sprinklersolutions.net

Wet_Boots

Supreme Member

Posts: 4,088

Location: Metro NYC

3

Sunday, March 20th 2005, 7:55am

Use water pressure as a diagnostic tool. Low pressure at the house, when the defective zone is operating, indicates a leak. High pressure indicates a valve not fully opening. If the valve is a <b>Richdel R-204</b>, a bad diaphragm is the first thing to look for. If the diaphragm is okay, make sure that the guide pin in the cover hasn't gone missing. (a missing pin will prevent the valve from opening) Check whether the manual bleed screw on the cover will open the valve. If a valve opens mechanically by way of the bleed screw, but not by way of the (working) solenoid, try prying out the white plastic 'keeper' that holds the plunger in place. That keeper can interfere with older valves' operation. A no-brainer solution is to get an Irritrol 205 valve, and swap all the parts, including the cover.

nestors

Advanced Member

Posts: 110

Location: USA

4

Thursday, April 7th 2005, 8:47am

Cap all heads and put zone on here you will see if you have a leak if you do not then cut the pipe at the 90 before each head then blow the system out you might have a rock or pebbble in the line just make sure you keep area clean when you do it so no new particle gets in line .
Vincent Nestor
Nestor's Sprinklers & Lighting
Alpharetta,Ga.30022



vpn1@bellsouth.net

www.NestorsLandScape.com
www.GeorgiaLighting.net

Rate this thread