You are not logged in.

s0c9

New Member

1

Saturday, August 4th 2018, 12:13pm

Another low flow topic

Done a ton of research, but still a relative noob.
BACKGROUND -
Professionally installed Hunter 24-zone system, 13 rotor zones (PGP - 5 per zone), 4 fixed nozzle zones (various nozzles) and 7 soaker zones (no heads), I-Core controller, and PGV valves - 4 yrs ago. Now out of warranty.
City water (70 psi at install time), no pump.

Zone 17 - a fixed head with 11 nozzles on it, used to work fine. This year, I have low flow.
Took the following troubleshooting steps.
Tested zone by manually opening the solenoid. TWO other zones I tested manually run fine with a 1/4->1/2 turn. This one? Nothing.
With a 1.5 turns I get initial pressure, heads rise normally [momentarily] then drop back down and go back to bubbling.
Ran system from controller, adjusted the valve flow control to various positions (which appears to work as intended as I observed change in flow on nearest head), still only bubbles. Repeat same process with manually opening the solenoid and trying various settings from fully closed to wide open. Same result. Bubble after the initial normal operation.
Two or three times during troubleshooting, when manually opening the solenoid, I got NO FLOW AT ALL !!
As with other posts on this forum, my other zones work normally.

Given the conflicting behaviors - the brief normal pop up then bubbling, versus controller started with only bubbling.. I'm confused. First thoughts is a bad valve.. ???
The initial pressure on manual operation does not indicate a pipe leak - is my guess. idk.

I'm hoping y'all can shed some insight.
Thanks in advance.

PS: This system has never worked "right". The controller program(s) will often kick off 2 zones at a time. System is on city water pressure, no pump, so both zones get little water. When I manually run a zone, it works fine 99% of the time. Occasionally I will get 2 zones triggering. I will also check the programs (I run split days with zone 1-9 and 10-17 on alternating days) and find 3 or more zones will have run and the others [in sequence] will show "failures" on the remaining zones on the controller display. :(

This post has been edited 1 times, last edit by "s0c9" (Aug 4th 2018, 12:18pm)


mrfixit

Moderator

Posts: 2,234

Location: USA

2

Saturday, August 4th 2018, 5:05pm

The I-Core has the capability of running 2 zones at the same time so if two programs are overlapping then two valves will run at the same time.
With your low pressure, is there a valve right next to the problem valve where you could swap out all the parts and see if that fixes the problem? It's a simple job on that valve.

s0c9

New Member

3

Saturday, August 4th 2018, 5:30pm

The I-Core has the capability of running 2 zones at the same time so if two programs are overlapping then two valves will run at the same time.
With your low pressure, is there a valve right next to the problem valve where you could swap out all the parts and see if that fixes the problem? It's a simple job on that valve.
I've checked that aspect.. no overlapping programs.. I only have the 2 (A,B) running.
I can try to swap it out with another valve.. but never done that before, so not sure of any gotcha's with the internal workings (springs?).

mrfixit

Moderator

Posts: 2,234

Location: USA

4

Sunday, August 5th 2018, 5:48am

Check out these videos to get a feel for it first.

s0c9

New Member

5

Sunday, August 5th 2018, 5:02pm

Thanks.. will do !!
Appreciate the help

s0c9

New Member

6

Monday, August 6th 2018, 7:31pm

Ordered a replacement valve. Should be here by the end of the week.

s0c9

New Member

7

Saturday, August 11th 2018, 4:56pm

Replacement valve arrived, but pouring rain all day.. and forecast same for Sunday + Monday.
Will replace as soon as weather permits.

Similar threads

Rate this thread