You are not logged in.

Reply

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Attention: The last reply to this post was 1290 days ago. The thread may already be out of date. Please consider creating a new thread.

Message information
Message
Settings
Automatically converts internet addresses into links by adding [url] and [/url] around them.
Smiley code in your message such as :) is automatically displayed as image.
You can use BBCode to format your message, if this option is enabled.
Security measure

Please enter the letters that are shown in the picture below (without spaces, and upper or lower case can be used).

The last 10 posts

Sunday, May 31st 2015, 4:39pm

by mrfixit

There's a chance you have abandoned valves all over the yard.
Maybe some of the pipes lead to a hose bib?

Sunday, May 31st 2015, 2:09pm

by Wet_Boots

the purpose is to give you a hobby :D

Sunday, May 31st 2015, 10:26am

by JERRYCOLLINS

One thing that still puzzles me is the layout of the main one inch line. From the back flow check valve and ball shut off, that I installed, the main valve was 70' away and had 2 branch lines before the main valve and four branch lines after the main valve. What is the purpose of this? As I have 7 zones in the front and 7 in the back--maybe there is another main??

Saturday, May 30th 2015, 6:23pm

by mrfixit

lol Good job Jerry! I've never seen anybody work so hard to fix a leaky lateral line.
It's nice to hear some feedback on the finished project.

Saturday, May 30th 2015, 3:57pm

by JERRYCOLLINS

Finally---after 4 days of digging, cutting pipe, wires, etc--problem solved.

Mr Fixit--a big thank you..!

I verified the found valve was indeed a main valve as I cut the line, capped it off--and none of my zones worked. This valve was in line to the actual zone valve we fixed. Replaced with new valve and everything normal--including leak.

The zone valve on the one inch incoming line must have been missed by the crew that redid the sprinkler system in 2003. From this old valve it ran to three sprinkler heads and with a tee to the other 11 heads in this zone. And they had to miss the tee putting 2 supply lines in in the same zone.

There was no container box protecting the valve, it was one foot below the current surface and the control wires were cut. A large azaelia plant was on top of the tee and another azaelia on top of the valve . This Main valve was tied into the 3/4 inch line downstream of the valve. I simply capped off this 3/4 inch line at the tee which was providing another source for my zone.

Sprinker system runs normal---and the *(^%^*$##%@&$^ LEAK is fixed) :P :P :P :thumbsup:

Saturday, May 30th 2015, 7:29am

by Wet_Boots

If you can service that valve so it doesn't leak, that probably ends any need to explore further. Did you open it manually, at the valve, to see what results?

Saturday, May 30th 2015, 6:32am

by JERRYCOLLINS

continuous leak

You were correct. In 2003 a major landscaping job was completed.

Found a zone valve in the main incoming 1" line, downstream of 2 other branches. I believe this was abandoned. Assume i should take this out?

Have narrowed the single zone leak to 1--. this zone valve on the incoming to my new zone valve and 2.-- a 3' section of the feeder line 3/4"

Friday, May 29th 2015, 7:35am

by JERRYCOLLINS

still digging and repairing cut lines and 30 yrs of roots

Wednesday, May 27th 2015, 7:28am

by JERRYCOLLINS

As you suspected, we have found a modification in this zone. Have not yet uncovered another valve--Have 3/4 of the entire zone uncovered. Will complete by the end of the day and will let you know.

thanks

Tuesday, May 26th 2015, 3:01am

by mrfixit

The ball valve should have shut off the leak. Since it didn't the water's not coming from that valve unless the brand new ball valve is bad.

So, is it possible that there are two valves hooked up to that zone and one of them has been abandoned and the abandoned valve is the source of the leak? I've seen it done a few times. Especially when there's been some type of modification to the landscaping or a patio added or a pool or?