You are not logged in.

Reply

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Attention: The last reply to this post was 497 days ago. The thread may already be out of date. Please consider creating a new thread.

Message information
Message
Settings
Automatically converts internet addresses into links by adding [url] and [/url] around them.
Smiley code in your message such as :) is automatically displayed as image.
You can use BBCode to format your message, if this option is enabled.
Security measure

Please enter the letters that are shown in the picture below (without spaces, and upper or lower case can be used).

The last 3 posts

Wednesday, May 22nd 2013, 12:27pm

by irrigation lady (Guest)

zones run in test, not when programmed

I will try the factory reset, then re-program. The cycle begins at 4:30 a.m. and Mr. is up then and sees the front zones don't run and the back does on time.

Wednesday, May 22nd 2013, 12:16pm

by mrfixit

It sounds like a controller issue. Try doing a factory reset. It should say in the manual how to go about that.
The controller might be programmed incorrectly as well.
If the sprinklers are running in the middle of the night, how do you know they aren't coming on?

Wednesday, May 22nd 2013, 9:46am

by Irrigation trouble-shooter lady of the house (Guest)

zones run in test, not when programmed

System: brand new Irritol valves, Raibird 6 zone controller about 2 yrs old, existing wire

Problem:
Front yard - Valves work manual turn on at the valve. Valves work when sending signal to 'run now' from the controller box. Valves DO NOT run in the early morning from the programmed time.

Back yard (different wire) - works manual, works test, works programmed

I realize this points to the sprinkler wire, but I can't figure out why it would get the signal and run when we send the signal now, versus the signal sending in the middle of the night via program. I cannot easily inspect the wire as it routes through attic space.

Husband says we have had problems with the front zone in this manner with prior sprinkler controller boxes. They too were likely Rainbird brand.

Wondering if I should just abandon the old wire and replace it with new wire, or if there is a known issue with Rainbird controllers that could resolve this without doing that.

Thanks for any problem-solving suggestions!

Irrigation Lady of the house