You are not logged in.

Reply

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Attention: The last reply to this post was 912 days ago. The thread may already be out of date. Please consider creating a new thread.

Message information
Message
Settings
Automatically converts internet addresses into links by adding [url] and [/url] around them.
Smiley code in your message such as :) is automatically displayed as image.
You can use BBCode to format your message, if this option is enabled.
Security measure

Please enter the letters that are shown in the picture below (without spaces, and upper or lower case can be used).

The last 8 posts

Sunday, May 27th 2012, 6:45am

by Wet_Boots

your photo is of an "automatic drain valve", which is supposed to close off when a zone is pressurized - you may have more of them

Saturday, May 26th 2012, 12:14pm

by therat

This is what I was referring to as the drain in case anyone cared:
[attach]74[/attach]

tried capping the pipe and had similar results.


Anyone else have any other suggestions?

Monday, May 21st 2012, 12:12pm

by therat

Quoted

Put a cap in that "drain" thing. Plug it off...
I'll give that a try when I get home from work.
If those antisyphon valves are below grade, you got some work to do.
The valve is definitely above 2 of the 4 heads on the zone but not sure on the other two (it is probably really close).

Monday, May 21st 2012, 12:09pm

by therat

I don't follow the drain comment.
What drain on the system?
The "drain" is the first picture. I have no idea what to call it or what it is for (I will refer to it as a drain for the rest of this reply because I don't know what else to call it). For reference the first picture is part of the pipe that is in bottom right of 2nd picture. What is this "drain" for? I have noticed that two other of the valves have similar "drains" (those appear to be working fine at the moment)

Monday, May 21st 2012, 11:48am

by Wet_Boots

If those antisyphon valves are below grade, you got some work to do.

Monday, May 21st 2012, 11:23am

by mrfixit

Put a cap in that "drain" thing. Plug it off...

Monday, May 21st 2012, 10:26am

by GatorGuy

I don't follow the drain comment.
What drain on the system?

Monday, May 21st 2012, 9:39am

by therat

Low pressure in 1 of 6 zones

I bought a house about a year and a half ago and it came with a system. For the most part everything is working ok except for one zone. This zone has 4 heads on it (2 in front yard and 2 in back yard). The two in the back always worked but the two in the front would not work unless I had one of them turned down to the point it was only spraying about a 90-180* arc. This spring I noticed that none of them are really working anymore (not popping up and spraying).

I've tried manually opening the valve the following happens:

Water starts running through the drain below (a pretty good amount at a steady pace)
[attach]72[/attach]


Then after about 30-45 seconds one of the heads will pop up and will be spurting water (kind of a pulsing not a constant flow) and some water will be coming out of that pipe above in the same type of action (the pulsing).

Here is the valve:
[attach]73[/attach]


The first image be located at the bottom right of the second picture.

I am not sure what to do at this point besides giving someone a call and I'd like to try and fix this on my own. Thanks in advance.