You are not logged in.

Reply

Dear visitor, welcome to SPRINKLER TALK FORUM - You Got Questions, We've Got Answers. If this is your first visit here, please read the Help. It explains how this page works. You must be registered before you can use all the page's features. Please use the registration form, to register here or read more information about the registration process. If you are already registered, please login here.

Attention: The last reply to this post was 883 days ago. The thread may already be out of date. Please consider creating a new thread.

Message information
Message
Settings
Automatically converts internet addresses into links by adding [url] and [/url] around them.
Smiley code in your message such as :) is automatically displayed as image.
You can use BBCode to format your message, if this option is enabled.
Security measure

Please enter the letters that are shown in the picture below (without spaces, and upper or lower case can be used).

The last 9 posts

Sunday, April 22nd 2012, 2:25pm

by Central Irrigation

The other option would be to inspect that the diaphragm is seated properly. The diaphragm is in fact the seal between the base and cap of every valve.
Make sure your mainline isn't pressurized when trying to tighten the cap. If your static pressure is greater than 80psi you wouldn't get the cap to budge at all.

Sunday, April 22nd 2012, 2:22pm

by Central Irrigation

I was typing it as you posted WetBoots!

Sunday, April 22nd 2012, 2:18pm

by Wet_Boots

many valve solenoids now have an O-ring as a part of the manual operator, and they can sometimes leak - Rainbird solenoids have had this issue

Sunday, April 22nd 2012, 1:53pm

by dglass4321

Drip should be regulated to 40 psi or less - the components in general aren't designed for more than 50 psi
Thanks, but how does that effect the water spraying out of the valve solenoid? When I reduce the output pressure, the valve sprays more water.

Sunday, April 22nd 2012, 1:40pm

by Wet_Boots

Drip should be regulated to 40 psi or less - the components in general aren't designed for more than 50 psi

Sunday, April 22nd 2012, 1:23pm

by dglass4321

Install a pressure regulator before the drip zone valves.


Okay, I installed the pressure regulator, set it to 80psi and it still does it. Maybe not as badly but it still sends out enough water to fill a large mixing bowel in about 30 seconds.

I was wrong in my original post; the water is spraying out of the cap that has the solenoid and the manual control knobs. The cap is as tight as it is going to get.

Any other ideas?

Sunday, April 15th 2012, 7:59pm

by mrfixit

Have you tried tightening the cap? I've seen what you've described with a RainBird valve on a dripline. The cap appeared to be tight but I turned it a bit farther and it stopped spraying water.

Try turning the flow control down as far as you can and have the drippers still working.

You may have to swap out the valve again to get it to shut off all the way. Don't use the same model valve whatever you do. Maybe spend the money, get a brass valve body and install a valve adapter. The Irritrol 2623DPR is a good choice.
Click Here

Sunday, April 15th 2012, 4:02pm

by Central Irrigation

Install a pressure regulator before the drip zone valves.

Sunday, April 15th 2012, 3:48pm

by dglass4321

Valves Spraying Water

I have three Rainbird model JTV valves hooked up to a drip system. The largest zone has about 25 dripper and low flow sprinklers. The problem is that when any of the zones come on, water sprays out of the valve. It does not seem to be coming from the solenoid but from what I assume to be the back flow preventer. One of the valves never fully closes unless I manually close the valve. I have very high water pressure and suspect that is the culprit. I've had to install flow valves on the downstream side of the valves in order to keep the water pressure from blowing apart the drip system. I can reduce the amount of water spray (at the valve) by reducing the incoming pressure (main flow valve) but if I reduce the pressure too much, the largest zone won't function at all. This is the third set of valves I've installed.

Anybody got any ideas?